Wandsworth Townhouses

Overview

This development of two townhouses occupies a former garage site in Wandsworth. The scheme resolves a tight site, overlooked by neighbouring buildings close to the River Wandle. The solution is a contemporary response to the local vernacular and mixed architectural language of the surrounding buildings.

The two houses are arranged side by side, along a vertical stepped party wall with frontage onto the existing residential street. Each house features high quality private amenity spaces along the eastern and western flank.

The houses are detailed in handmade buff and grey bricks with lightweight natural zinc which gives the building a hand-made, crafted quality. The façade is punctuated with tall, thin window reveals which provide aspect and privacy.

Spatially generous, with light-filled interiors, the houses are designed to be flexible in layout. A steel structure gives flexibility to break through laterally and enables future change.

Excellent airtightness levels and thermal performance are achieved through careful consideration of thermal bridging and solar gain and heavily insulated wall and roof construction, and triple glazing.

Project Scope

Services: Architecture, Planning & Development Management.

Team

Architects: StreetPlot
Planning: StreetPlot
Structural Engineers: PJCE
Sustainability: Build Energy
Quantity Surveyor: DGA
Environmental: Ambiental
Landscape: Turkington Martin

Details

Location: Wandsworth, London
Gross Floor Area: 219sqm
Type: Residential
Stage: Under Construction
Construction: 2018
underconstruction.png
2.jpg
// ground plan

// ground plan

// section

// section